Serge Gaudriller


Serge Gaudriller Cuvée Tristan Grand Cru Brut 2005

Land/region: Frankrike, Champagne

Årgång: 2005

Producent: Serge Gaudriller

Art. nr: 76990

Produkttyp: Mousserande vin

Alkoholhalt: 12 %

Förpackning: Flaska

Pris: 494 kr

Volym: 75 cl


Serge Gaudriller är en odlare som håller till i Grand Cru-byn Louvois vars vinodlingar gränsar till byn Bouzys odlingar. Samtliga druvor till dessa viner kommer från Louvois. Serge Gaudriller drivs idag av Sandrine och hennes son Tristan som just nu håller på att utbilda sig till oenolog.

 

Samtliga druvor till detta vin kommer från Grand Cru-byn Louvois och odlas av Gaudriller själva. Vinet genomgår full malolaktisk jäsning och lagras sedan 14 månader på franska ekfat innan det tappas på flaska och får ligga 10 år på sin jästfällning.


2005 Cuvée Tristan är uppkallad efter Sandrines son Tristan som kom med idéen att lagra vinet på ekfat. På metallkapsylen ser man också en bild av honom. I dagsläget skulle vi säga att vinet behöver 6-12 månader på flaska för att blomma ut ordentligt. Vår erfarenhet är att just fatlagrade viner behöver lite längre tid på flaska efter degorgering för att öppna upp sig och komma till sin fulla rätt. Idag är det doftmässigt knutet men med en kraft under ytan som ackompanjeras av en dov fatkaraktär. I munnen kan man känna fatkaraktären tydligare och det finns både koncentration och syra som talar för en stor utvecklingspotential kommande 10 år. Lägg undan några flaskor och du kommer bli rikt belönad redan om något år!

 

  • Druvblandning: 70% Pinot Noir & 30% Chardonnay
  • Dosage: 2g socker/liter
  • Degorgering: juni -17
  • Lagringstid på jästfällning: 10 år
  • Utseende: Medeltät gyllene
  • Doft: Stor doft med grillad citron, persika, hjortron, bokna äpplen och honung och med viss fatkaraktär.
  • Smak: Medelfylligt med för årgången ovanligt frisk syra. Fatkaraktär och solmogen frukt med viss mineralitet.