Vanliga frågor


-Hur gör jag om jag vill köpa era viner?

Du hittar nästan alla våra viner i Systembolagets beställningssortiment. Sök på vinets namn eller nummer på systembolaget.se så beställer du den därifrån.

Vi får tyvärr inte sälja direkt till privatpersoner utan måste sälja via Systembolaget.

Restauranger får köpa direkt från oss. Är du restauratör så hör av dig direkt till oss, vår kontaktinfo syns längst ned på sidan.


-Vilken mat skall man äta till champagne

Gärna mat med syra, sälta och feta konsistenser. Det allra lättaste är saltade lantchips med en crème fraiche-, gräddfils- eller turkisl youghurtbaserad dipsås. En klassisk räkmacka med majonäs och rikligt med pressad citron över det sista.

Är det en fatlagrad champagne så är brynt smör en perfekt kombination. Torskrygg med pressad potatis, pepparrot, citron och rikliga mänger brynt smör till en fatlagrad blanc de blancs är en kombination made in heaven.


-Blir champagne bättre med lagring?

Det är en fråga med långt svar men jag skall här försöka ge ett kort översiktligt svar. Jag skulle vilja påstå att all årgångslös champagne blir bättre av ett års lagring. Årgångschampagner förändras med lagring men huruvida de blir bättre eller inte är en fråga om vad det är man vill ha ut av sin champagne. Man kan jämföra med bananer, när smakar en banan som bäst? Är det när den är grön, gulgrrön, gul, gul med några bruna prickar eller när den är i stort sett helt brun. Det går inte att säga att något objektivt är bäst men tycker man bäst om banan när den är gul med bruna prickar skall man "lagra" sin nyinköpta gröna banan en vecka innan man äter den. Lite så är det med champagne, vill man ha mognadstoner av honung, smörkola, övermogna äpplen skall man dricka sin champagne 5-10 år gammal. Vill man ha russin, fikon, fallfrukt, ljus choklad, nougat och hasselnötter skall man dricka den 10-25 år gammal. Vill man ha multna löv, tryffel, mörk choklad, kaffe och andra ljuvliga mognadstoner skall man spara sin champagne 30+ år innan man dricker den.

Man kan dock inte spara all champagne utan man behöver ha en champagne som i sin ungdom har en mycket frisk syra och en bra smakkoncentration för att den skall klara en längre lagring. Det är därför man pratar om att vissa årgångar är bättre för lagring än andra. I Champagne så har 1996, 2002, 2008 & 2012 varit några av årgångarna som lämpat sig särskilt väl för lite längre lagring.


-Hur smakar mogen champagne?

Det beror på hur länge den har lagrats och vilka druvsorter den är gjord på. Chardonnay ger mognadsaromer av ljus honung, övermogna gröna äpplen, smörkola, apelsinchoklad, hasselnötter, vit choklad och ljus nougat. Pinot Noir & Pinot Meunier ger mognadstoner av plommon, mörk honung, russin, fikon, övermogna röda äpplen, mjölkchoklad, nougat och kaffe.

Gemensamt oavsett druvsort är att vid lång lagring (över 20 år) så utvecklas riktigt sjupa mognadsaromer av multna löv och tryffel.


-Är champagne bättre än andra mousserande viner?

JA! Det är det korta svaret på frågan. Ingen regel utan undantag men kombinationen av framställningsmetod, druvsorter, jordmån och klimat är helt unik för Champagne och man gör därför i Champagne viner man inte kan göra någonannanstans i världen. Frågar ni oss finns det inet mousserande vin som kan mäta sig med en bra champagne!


-Arrangerar ni vinprovningar?

Ja, det händer att vi arrangerar provningar på restauranger öppna för allmänheten, följ oss på sociala medier där vi annonserar ut alla sådana tillfllen. Det vanligaste är dock att vi kommer hem till folk och håller provningar där. Det kan vara för vingänget, möhippan, svensexan, 50-årskalaset eller liknande.

För mer information om det se under fliken "Vinprovning"