PRODUCENTER



En upptäcktsresa genom Frankrike, Tyskland och Spanien


Det tar tid, kraft och energi men någon måste göra det. Att hitta den perfekta vinproducenten är en konstform i sig. Tänk dig dessa dedikerade odlare som lyckats frambringa de allra finaste druvorna, förädlat dem till de mest fantastiska vinerna och som dessutom har den goda smaken att dela med sig av sin värdefulla dryck till oss vanliga människor. DET är beundransvärt.


Vi har hittat just några såna producenter. Låt oss presentera dem.


Champagne, Frankrike

Hemligheten bakom Champagne och dess storhet är kombinationen av druvor, tillverkningsmetod, klimat och jordmån. Druvorna, tillverkningsmetoden och i viss mån klimatet kan man hitta på andra platser men jordmånen i Champagne är helt unik. Den består av kalksten som bildades för 70-90 miljoner år sedan av bottenmaterialet i Parisbassängen som var ett stort innanhav. Detta bottenmaterial bestod till största del av olika små ostronliknande skaldjur.


Små rörelser i berggrunden för 12-30 miljoner år sedan gjorde att marken veckade sig vilket gjorde att landskapet idag är böljande.


Hos de bästa vingårdarna ligger kalkstenen ända upp till ytan vilket gör att vinrankornas rötter tvingas växa långt ner direkt i kalkstenen – för att hitta vatten och näring. Detta ger viner med hög syra och mineralitet, just det som är unikt för Champagne.


Kalkstenen är också ett mycket användbart byggnadsmaterial vilket gjort att man historiskt har använt kalkstenen att bland annat bygga tunnlar av. Dessa tunnlar harindirekt varit avgörande för att man ska kunna använda den tillverkningsmetod som man gör eftersom metoden kräver stora lagringsutrymmen. På så sätt har berggrunden påverkat vinet på mer än ett sätt.


Producenter, Champagne


Benoit Munier

Historien om detta vin låter sig inte berättas snabbt utan likt alla bra historier behöver vi lite tid.

Constant Gendron, Benoits gammelfarfar, kom från Ambonnay och jobbade i vingårdar och fick på 30-talet möjlighet att köpa en dryg hektar mark i Bouzy.

I en anda som vi kan se även hos Benoit så gick han sina egna vägar och valde att plantera sin mark med Chardonnay trots att Bouzy är klassisk Pinot Noir-mark. Hans son André jobbade också som vinbonde och fortsatte tillsammans med sin fru Emelienne att odla denna bit mark även efter dom flyttat till Côte des Blancs av arbetsskäl. Efter att dom flyttat tillCôte des Blancs för att fortsätta jobba med att odla andras mark så fick dom möjlighet att investera alla sina besparingar till att köpa lite mark i Chouilly, en vingård som hette ”Marais”. På 70-talet gifte sig Benoits mamma Marie-Claude med Patrice Munier som bodde i Cramant där hans familj kom ifrån. Marie-Claude och Patrice ägnade sitt yrkesliv åt att arbeta som vinbönder åt större hus.

Alla pengar dom fick över la dom på att köpa små plotter vingårdar runtom i Côtes des Blancs vilka dom sedan skötte på helgerna. Det var så Benoit växte upp, hela tiden med sina föräldrar i vingårdar. När han inte hjälpte sina föräldrar i vingårdarna så var han i grannars vinerier och hjälpte till med själva vinmakandet. Han beskriver själv denna tid med värme i rösten och får något magiskt i blicken när han pratar om skördetiden.


När Benoit blev 13 började han studera vin -odling och -makande i skolan i Avize. När han var färdigutbildad vinmakare och praktiserat hos många olika odlare i Champagne så startade han en egen firma där han hyrde ut sig som hjälpare i diverse olika moment av vinodlande och vinmakande. Detta var framgångsrikt men Benoit drömde hela tiden om något annat... Han ville få göra på sitt sätt, efter sina principer, både gällande hur han sköter arbetet i vingården men också arbetet i vineriet. I slutet av 90-talet består familjens vingårdar av 20-talet små plottar i Cramant, Avize, Chouilly och Bouzy vilka totalt utgör ca 1,2 hektar. Benoits föräldrar har alltid sålt druvorna till de större husen och har därför varken press, tankar, vineri eller för den delen egna kunder.

Dom ser däremot passionen i den då drygt 20-åriga Benoit och litar på hans instinkt.

Inför nästa steg i historien får vi backa bandet till 1987 då 9-åriga Benoit ligger på sjukhus. Han pratar lite med sin rumskamrat som frågar honom vad han skall bli när han blir stor varpå Benoit självsäkert svarar ”vinbonde som säljer champagne”. Rumsgrannen som var president för ett litet kooperativ i Avize svarade ”då får du komma och besöka mig”. 10 år senare tar Benoit upp honom på erbjudandet och besöker kooperativet. Han blir helt betagen och entusiasmerad av alla möjligheter detta erbjuder. Allt verkar möjligt!


Han blir medlem i kooperativet och blir alltså en odlar-kooperatör, det vill säga han lämnar sina druvor till kooperativet som sedan vinifierar och sedan får han köpa tillbaks flaskor som han säljer under eget namn. Han hänger ofta i kooperativet och pratar med personalen, de andra odlarna som ingår, oenologen med flera. Han är frågvis och får ibland extrauppgifter som att hjälpa till att rengöra tankar, hjälpa till vid flasktappning, degorgering och liknande. Efter några år så blir Benoit medlem i provningsgruppen som är ansvarig för att prova basviner, blanda vinerna innan tappningen på flaska och sedan följa utvecklingen av vinet under den andra jäsningen och under lagringen. Denna uppgift gav en ocean av erfarenhet, kunskap och ett utlopp för hans experimentlusta. Han börjar nu utveckla ännu starkare övertygelser om hur han vill göra champagne.


Efter ytterligare några år har han börjat få ett lager av flaskor hos kooperativet och det är nu dags att börja sälja flaskorna. Vänner och familj hjälps åt med etikettering, packning etc och de första kunderna är vänner, vänners vänner och andra bekanta. Kundkretsen växer sedan och vinerna säljs slut och det är svårt att hitta en balans i produktion/försäljning.


2011 är det dags för nästa steg. Benoits fru Séverine hoppar in i företaget och tar hand om all administration så att Benoit kan ägna all sin tid till vingården och vineriet. Dom bygger om ett rum i källaren på sitt hus så att dom kan ta emot kunder och hålla provningar och investerar i effektivare packningsmetoder för lådor och annat som behövs för att kunna möta den ökade försäljningen.

Idag producerar och säljer dom ca 7000 flaskor/år vilket kan låta mycket i absoluta tal men med champagnemått mätt är en mycket liten produktion.

Dom har också lyckats köpa lite vingårdar i bland annat Oger och äger nu totalt 1,6 hektar i Cramant, Avize, Oger, Chouilly, Bouzy, Cuis, Passy-Grigny et Cerseuil. Druvorna från Passy-Grigny et Cerseuil säljer dom till större hus men övriga druvor använder dom själva, därav är alla deras champagner klassade som Grand Cru.


Gradvis under tiden på kooperativet så styr Benoit allt mer av vinmakningen men fortsätter att använda både sina egna och andra medlemmar i kooperativets druvor. Efter att hans övertygelse om hur man skall arbeta i vingården blivit allt starkare så bestämde han sig slutligen för attenbart använda druvorna han odlar själv och sedan 2015 använder han bara egna druvor. Han är fortfarande klassad som odlar-kooperatör (R-C) men jobbar nu i praktiken helt i egen regi men använder utrustning på kooperativet.


De senaste 10 åren har Benoit verkligen funderat kring hur han skall jobba med vin och har successivt rört sig från konventionell vinodling och jobbar nu utan bekämpningsmedel för att istället förlita sig på förebyggande, manuellt arbete i vingården.

Jag har till exempel sett filmer där han nattetid går runt med pannlampa i vingården för att plocka larver från rankorna istället för att bespruta. Det går såklart men kräver ju en dedikation och passion som inte många har. För varje år testar Benoit nya saker och utvecklar sin filosofi. Han vill inte följa någon dogm utan vill genom reflektion och funderande hitta sin egen väg som han tycker är den rätta.

Som ett led i detta har hans skördeuttag minskat, han har också börjat jobba annorlunda i vinifieringen med mindre och mindre dosage, mindre sulfiter, ingen chaptalisering och inga enzymer. 2017 började han också experimentera med jäsning och lagring i ekfat, något som föll bra ut och som han fortsatt med.


Vi har efter att ha besökt Benoit och Séverine på plats blivit övertygade om att han har något spännande på gång med oerhört stor potential. Hans kärlek till Champagne och vinodling går att ta på och den hängivenhet till kvalitet och kompromisslöshet han har lovar oerhört gott för framtiden. Vi njuter redan nu av hans viner och ser oerhört mycket fram emot att följa denna resa. Vi hoppas att ni också vill hänga med!


Guy Michel

Guy Michel gjorde sin första årgång i Champagne 1959 och har en fast övertygelse om att champagne för att kunna visa upp sin fulla potential skall vara mogen. Han gör således allt sitt vin för att lagras innan det släpps till försäljning. För att vinet skall lämpas för lagring så undviker han malolaktisk jäsning för samtliga viner och efter att dom tappats på flaska så får dom vila länge i källaren innan degorgering. Han har vinodlingar främst i Moussy och Pierry där han odlar alla tre druvsorter.

Guys passion för äldre viner är verkligen påtaglig när man träffar honom och det är lätt att förstå varför när man provar hans viner.


Gisèle Devavry

Devavry är baserade i Champillon nära Epernay och har mycket odlingar där men också i Aÿ och Dizy


Benoit Beaufort

Benoit Beaufort är baserade i Grand Cru-byn Ambonnay.

Tillsammans med sin fru Isabelle Beaufort driver idag Benoit Beaufort företaget. Han är sjätte generationens champagneodlare inom släkten Beaufort.

Deras totala produktion är ca 18'000 flaskor/år.


Leclère-Massard

Leclère-Massard är en odlare som har sina vingårdar i Côte des Blancs i området runt Vertus. Man är en odlar-kooperatör, det vill säga man odlar sina egna druvor men får hjälp av ett kooperativ med vinifieringen.


Jean-Yves de Carlini

Detta är en småskalig champagneodlare som producerar ca 65 000 flaskor champagne per år. Producentens bas är grand cru-byn Verzenay som ligger i Montagne de Reims. Verzenay och de omkringliggande byarna är kända för sina fantastiska champagner gjorda på huvudsakligen Pinot Noir. Detta ger viner i en något fylligare stil än de flesta champagner.

Jean-Yves de Carlini grundades 1955 och drivs nu av Aude Krantz som är barnbarn till grundaren. Deras årgångschampagne är en verklig pärla och kan år efter år mäta sig med betydligt mer namnkunniga årgångschampagner.


Régis Fliniaux

När vi har rest i Champagne har vårt bästa sätt att hitta okända guldkorn bland områdets otaliga producenter varit att i bra byar försöka hitta odlare som producerar champagne i liten skala. Dessa odlare har ofta tillgång till riktigt bra druvmaterial och gör tack vare det fantastiska viner men saknar budget för en större marknadsföring och är därför ofta okända utanför sin närmaste omgivning. Just en sådan odlare hittade vi i byn Aÿ nämligen Régis Fliniaux som producerar ca 8000 flaskor/år.


Régis Fliniaux är fjärde generationens Fliniaux som producerar champagne. Han lärdes upp i yrket av sin far Roland Fliniaux och har nu producerat champagne i drygt 40 år. Egentligen kunde släkten Fliniauxs champagnehistoria slutat redan i augusti 1944 när Fernand Fliniaux (Régis farfar) såg hela

sin källare förstöras i en bombräd. Efter detta gav han upp att jobba med champagne men Roland köpte nya källare och vingårdar och fortsatte familjetraditionen. Régis Fliniaux äger ca 2ha, huvudsakligen i Aÿ, och fördelningen av druvor är 70% Pinot Noir & 30% Chardonnay.

Han gör allt i produktionen, förutom plockning och pressning, själv och för hand och har därför inte möjlighet att producera mer än ca 8000 flaskor/år.

Han behåller därför sina bästa druvor och säljer andra hälften till större hus i närheten.


Aÿ är en av 17 Grand Cru-klassade byar i Champagne och är känd för sina fantastiska viner gjorda på huvudsakligen Pinot Noir. På grund av att de flesta

av vingårdarna i Aÿ ligger i sydsluttningar gör man här de kraftigaste och fylligaste champagnerna. I Aÿ hittar man även kända champagneproducenter

såsom Bollinger, Deutz och Gosset.


Roger Constant Lemaire

RC Lemaire håller till i Vallée de la Marne där det är druvan Pinot Meunier som regerar. Lemaires tolkning av denna druva är fantastisk där man lyckats

bevara dess opulenta fruktighet men ändå kombinerat med en frisk syra tack vare utebliven malolaktisk jäsning.


Serge Gaudriller

Gaudriller hittar man i Grand Cru-byn Louvois där dom också har sina vingårdar. Louvois är grannbyn till Bouzy och även här är det Pinot Noir som är

den vanligast odlade druvan.


Moseldalen, Tyskland

Moseldalen är i vårt tycke, tillsammans med Champagne, ett av världens bästa vindistrikt för vita viner. Dessutom är det förmodligen Europas vackraste vindistrikt.


Längs Moselflodens branta sluttningar har man sedan urminnes tider odlat vindruvor för tillverkning av vin och redan under romarriket var vinerna från Mosel vida omtalade och exporterades inom hela riket.


Här är det druvan Riesling som dominerar och som står för i stort sett all produktion av högkvalitativa viner. Egentligen är det ett lite för kallt klimat här för att man skall kunna odla vin men tack vare de branta sluttningarna, oftast mellan 30-45° lutning, är det möjligt. Både druvan Riesling och det kalla klimatet gör att man får viner med väldigt hög syra och för att möta detta avbröt man traditionellt sett jäsningen vid ca 8 % alkoholhalt för att låta en del sötma vara kvar i vinet. På detta sätt får man de halvtorra – söta viner som man fortfarande är världsberömda för. Visst gör man också mycket torra viner av Riesling i Mosel men detta kan man hitta lika bra och bättre viner i andra tyska vindistrikt. De halvtorra vinerna däremot, där finns inget som kommer i närheten av Moselklass.


De bästa vinerna från Mosel är friska som rent källvatten med en syra och sötma som hos en riktigt saftig och solmogen frukt och till detta kommer också en mineralitet som gör vinet helt komplett. Moselviner mår ofta bra av att lagras och en 10 år gammal Auslese kan vara en himmelsk upplevelse.


Man delar in de halvtorra och söta vinerna i 6 olika klasser, från minst sött till sötast och klasserna heter Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, trockenbeerenauslese, eiswein, som är på gränsen till ett dessertvin.

 

I Mosel märker man på ett oerhört tydligt sätt hur stor roll växtplatsen spelar för ett vin. Samma producent kan göra två olika viner på samma druva, exakt samma tillverkningsmetod men på grund av att druvorna kommer från två olika vingårdar som ligger några hundra meter ifrån varandra får man två helt olika viner. Detta beror dels på vilken sluttningsriktning vingårdarna har men också vilken jordmån. I Mosel är jordmånen blå eller röd skiffer.


Även skillnaden mellan årgångarna blir oerhört tydlig på grund av att Mosel är ett såpass svalt distrikt. Även en ovan vinprovare kan blint känna om

ett vin kommer från 2011, 2012 eller 2013.


Producenter, Moseldalen

Kerpen

I 250 år och 8 generationer har släkten Kerpen gjort vin i Moseldalen. Deras hem är i byn Wehlen som ligger mitt i hjärtat av Moseldalen.

Man förfogar över 8 hektar vingårdar i olika lägen där deras allra bästa läge är vingårdarna i Wehlener Sonnenuhr.


Producenter, Pfalz

Oliver Zeter

Historien om denna producent är historien om att följa sin dröm. Efter att ha utbildat sig till vinmakare reste Oliver Zeter under två år till Italien och Sydafrika för att jobba med att göra vin. Att göra denna typ av resa efter utbildningen är vanligt men Oliver hade till skillnad från de flesta av sina kurskamrater ingen familjeägd vinproducent att åka hem till efteråt. Han började istället att tillsammans med sin bror och far driva ett vinimportföretag när han återvände till Tyskland.

Drömmen om att göra eget vin levde dock kvar och till sist valde han att tillsammans med sin bror Christian köpa mark i Pfalz för att börja göra eget vin. Första årgången som gjordes var 2007 och man har sedan dess gjort sig kända som en riktigt bra producent, framförallt deras viner av Sauvignon Blanc har rönt stor framgång.


Björnen som pryder samtliga etiketter ritades av en lokal konstnär och skickades som vykort 1933 till Oliver och Christians farfars far.


Producenter, Bordeaux

Chateau de Lauga

Chateau de Lauga ägs och drivs sedan 2007 av Charles Brun som är sjunde generationen Brun att äga detta Chateau. Chateau de Lauga är klassificerad som Cru Artisan vilket innebär att ägaren är involverad i det dagliga arbetet med vinframställning, skötsel av vingård mm. När man pratar med Charles framgår det verkligen hur han brinner för sin jord och de viner han framställer. 


Man äger 13 hektar vinodling, främst i Haut Médoc men också i Saint Julien. Druvorna till detta vin har växt i en  grusig jordmån med kalkstenslera under.

Man skördar alla druvor manuellt och jäser på ståltank där skalen har kontakt med musten i 25-30 dagar. Fatlagringen sker på franska ekfat och man har valt en stor del begagnade fat för att framhäva den generösa fruktigheten i vinet.


Resultatet blir ett seriöst och stramt vin som samtidigt är tillgängligt och som gjort för en köttbit med lite sauce bearnaise bredvid. Gemensamt för alla Laugas viner är en oerhört hög kvalitet med en energi i vinerna med frisk syra och lång eftersmak.


Producenter, Penedes

Pere Olivella Galimany

I Katalonien, i nordöstra Spanien, har släkten Olivella producerat vin sedan 1859. Man jobbar idag helt ekologiskt och har ambitionen att vinerna skall skildra platsen där druvorna har växt.

Till sin cava skördar man alla druvor manuellt för att säkerställa optimal mognadsnivå.