Schwaab-Kiebel


Erdener Treppchen 1995 Riesling Auslese

Land/region: Tyskland, Mosel

Årgång: 1995

Producent: Schwaab-Kiebel

Art. nr: 79194

Produkttyp: Vitt vin

Alkoholhalt: 8 %

Förpackning: Flaska

Pris: 464 kr

Volym: 75 cl


Namnet Erdener Treppchen betyder den lilla trappan i Erden och syftar på de trappor man karvat ut i den branta sluttningen för att lättare kunna ta sig upp. På grund av sin oerhört kraftiga lutning är denna vingård mycket svårarbetad och kräver intensivt arbete för varje druvklase man får härifrån.


Att lägga så mycket arbete på så lite vin hade ju såklart varit vansinne om det inte vore för den fantastiska kvalitet vinerna från denna vingård har. Tack vare lutningen och den röda skifferjorden blir vinerna från Erdener Treppchen kraftiga, fylliga och med hög koncentration såväl som med mycket frisk syra och tydlig mineralitet. Helt enkelt riktigt bra viner som är väl lämpade för lagring. När man provar detta vin förstår man verkligen varför; De 24 årens väntan har belönat oss rikligt!


Balansen mellan inbjudande sötma/fruktighet, uppstramande syra och komplexitetsgivande mineralitet är slående. Tiden har verkligen gjort att vinets alla beståndsdelar kommit ihop till en enhet. Mer än så skall jag inte försöka beskriva vinet då det känns lönlöst att försöka sätta ord på den uppsjö av smaker som finns här, det låter jag er själva försöka er på efter att ha provat vinet. 

  • Druvor: 100% Riesling
  • Utseende: Tät gyllengul
  • Doft: Stor doft med aprikos, lime, persika, honung och marmeladkulor
  • Smak: Kraftig smak med sötma och samtidigt en frisk syra som balanserar upp.
  • Lagringspotential: 0-20 år
  • Helhet: Ett fantastiskt mogen Moselriesling som visar upp hur oerhört bra dessa viner blir med lagring!