Picart-Thiout


2008 Blanc de Blancs

Land/region: Frankrike, Champagne

Årgång: 2008

Producent: Picart-Thiout

Art. nr: 56975

Produkttyp: Mousserande vin

Alkoholhalt: 12%

Förpackning: Flaska

Pris: 701 kr

Volym: 75 cl


I Avenay Val d'Or har champagneodlaren Francis Picart basen för sitt vinmakande.

Francis tog över efter sina föräldrar som inte gjorde champagne själva utan sålde alla sina druvor till större hus. Även Francis säljer till större hus men har ambitionen att gradvis sälja allt mer under eget märke i takt med att han bygger upp en kundbas.

Druvorna till detta vin kommer frånAvenay Val d'Or och Tours sur Marne och har

pressats och jäst i Francis vineri i Avenay Val d'Or. 20% av vinet har fått ligga 6månader på 225-liters ekfat och 80% på ståltank. Full malolaktiskjäsning har genomförts. Vinet blandades och tappades på flaska iapril 2009 för den andra jäsningen och fick sedan ligga på jästfällningen i 12,5 år innan det degorgerades sjunde december 2021. Dosagen är 6,3 gram socker/liter.

Direkt när man häller upp denna champagne får man en stor och tydlig doft av mogen Chardonnay med massor av honung, vit choklad, smörkola och ljus nougat. En liten hint vanilj smyger också med och skvallrar om fatlagringen. Med 10-15 minuters luftning och temperaturökning i glaset så öppnar den upp sig ytterligare och en mycket komplex doft där mogna röda äpplen, grillad citron och kanderade apelsinskal också tittar fram.

I munnen är det en mycket frisk men vansinnigt rund och angenäm syra som biter tag i käkpartiet och får ens aptit att nå oanade höjder. Fatlagringen har adderat en rundhet och eftersmaken är så lång att det nästan är omöjligt att låta den klinga ut helt innan man tar nästa klunk.

Helt enkelt en fantastisk blanc de blancs smakfullt fatlagrad från en av de bästa årgångarna i mannaminne.  • Druvor: 100 % Chardonnay,
  • Utseende: Gyllengult
  • Degorgering: Dec -21
  • Dosage: 6 gram socker/liter
  • Vinifiering: 80% i ståltank, 20% i ekfat.
  • Doft:  Stor doft med grillad citron, brioche, bokna äpplen, honung, vanilj, smörkola och kanderade apelsinskal.
  • Smak: Frisk syra med en rundhet och koncentration som bara kan vara från 2008.  Mycket lång eftersmak. .
  • Lagringspotential: 0-20 år
  • Helhet: Ett riktigt, riktigt bra vin från en fantastisk årgång som verkligen visar potentialen hos Chardonnay från bra årgångar.