Château la Branne


Château la Brannelådan

Land/region: Frankrike, Bordeaux

Årgång: Blandat

Producent: Chateau la Branne

Art. nr: 59088

Produkttyp: Rött vin

Alkoholhalt: 13,5%

Förpackning: Flaska

Pris: 732 kr

Volym: 3x75 cl

Château la Brannelådan består av 3 viner från Château la Branne som representerar två olika årgångar och två olika sätt att göra rödviner.  

-Château la Branne 2019

60% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot & 2% Petit Verdot.  

Château la Branne gör sina traditionella Bordeauxviner i en kraftig stil med tydlig fatkaraktär och bra koncentration/tyngd i fruktigheten. Detta vin har legat ett år på ekfat varav 1/3 var nya, 1/3 använda en gång och 1/3 använda två gånger.  

Tack vare sin tyngd och strävhet så passar det som bäst till en köttbit med något fett tillbehör (krämig potatisgratäng, fet hemslagen bearnaisesås eller en jordärtskockspuré där man inte varit blyg med grädden). Vi riktiga Bordeauxentusiaster dricker det såklart också rakt upp och ner som det är och bara njuter av den perfektion som ett riktigt bra Bordeauxvin är! 

 

-Château la Branne 2018 

Samma vinifiering och druvblandning som 2019 men det stora som skiljer är hur årgången var.  

2018 var ett betydligt varmare år vilket i detta vin visar sig genom att det är betydligt fylligare och kraftigare med något mindre syra och mindre strävhet. Det finns många fler likheter än olikheter mellan dessa två viner men det är ändå tydligt hur de olika vädermässiga förutsättningarna påverkat utfallet. Vilken av dessa två årgångar som är bäst? Det får er personliga smak avgöra! 

 
-B de la Branne 2020 

50% Cabernet Sauvignon & 50% Merlot. 

Den stora skillnaden på detta vin och de två övriga är att detta är vinifierat helt i ståltank vilket ger ett vin som drivs av fruktighet snarare än struktur och som såklart helt saknar fatkaraktär.  

Det är ett vansinnigt angenämt och lättdrucket vin som är varje charktallriks bästa vän med sin generösa fruktighet, tydliga men älskvärda strävhet och sin charmiga klunkbarhet. En röd Bordeaux som inte har haft minsta kontakt med ekfat är ovanligt att hitta här i Sverige så detta är en möjlighet jag absolut tycker att ni skall ta för att se vad en sådan här mer ”naken Bordeaux” smakar.