Heribert Kerpen


Kerpen Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese 2015

Land/region: Tyskland, Mosel

Årgång: 2015

Producent: Heribert Kerpen

Art. nr: 73654

Produkttyp: Vitt vin

Alkoholhalt: 7 %

Förpackning: Flaska

Pris: 258 kr

Volym: 75 cl


Jag har sällan hört vinmakare så lättade och glada som när jag hör vinmakare från Mosel prata om årgång 2015. Efter 2013 & 2014 som var två mycket svåra år så stämde allt 2015. 2013 gav visserligen viner av hög kvalitet dock av oerhört låga kvantiteter vilket sved för de flesta. 2014 var ett rakt av dåligt år för både vindrickare och vinmakare.


2015 däremot blev ett nästintill perfekt år för alla. Vintern och våren löpte problemfritt men efter en mycket varm sommar kom plötsligt kraftiga regn i september vilket gav viss oro. Oron förbyttes snart till glädje då slutet av september och hela oktober bjöd på ideala förutsättningar; soligt och torrt men med svala nätter. Detta gjorde att man kunde skörda i lugn och ro, man fick en stor skörd av högsta kvalitet och kunde göra vin längs hela rieslings kvalitetsskala, från kabinett till eiswein.


Man kan jämföra 2015 med 2012 som också var en mycket bra och klassisk årgång. Det som kännetecknar 2015 är en mycket generös frukt som balanseras upp perfekt av en frisk och livlig syra. Just denna balans mellan söt fruktighet och frisk syra är ju själva essensen av fantastiska Moselviner.


I vårt tycke är Auslese den kvalitetsklass som tydligast understryker denna balans. Detta vin är en väldigt bra tolkning av hur en Auslese skall smaka och hur bra vin från 2015 i Mosel faktiskt är. Köp och drick som den är och bara njut! Eller om du vill den till mat så kan en het thaigryta vara en perfekt partner.

Detta vin är fantastisk gott att dricka redan idag men kan också med fördel lagras i 10-15 år.

 

  • Druvor: 100% Riesling
  • Utseende: svagt gulgrön
  • Doft: Stor doft med äpple, citron, lime, honung, tropiska frukter och marmeladkulor
  • Smak: Kraftig smak med hög syra som balanseras av en hög sötma.
  • Lagringspotential: 0-20 år
  • Helhet: Ett fantastiskt vin från en riktigt bra årgång. Gott idag och har stor  lagringspotential.