J.M. Tissier


Ratafia Champenois

Land/region: Frankrike, Champagne

Årgång: NV

Producent: J.M. Tissier

Art. nr: 57060

Produkttyp: Mousserande vin

Alkoholhalt: 18%

Förpackning: Flaska

Pris: 450 kr

Volym: 75 cl


Ratafia – en hemlighet från Champagne!

När jag 2012 första gången fickprova Ratafia förstod jag inte alls vad det var. Det var under mittförsta besök till Champagne och jag hade aldrig hört talas om drycken. Sedan dess har mycket hänt och jag är numera en mycket stor Ratafiafantast! Kombinationen av god spritsmak utan det där eldiga jag ofta har svårt för, mångsidigheten till mat och den ljuvliga doften är några av sakerna jag älskar med Ratafia.

Men låt oss ta det från början.

När man pressar druvor för att göra champagne så får man använda 2550 liter must/4000 kg druvor. Man kan dock pressa ut mycket mer must även efter detta samt att man också får pressrester i form av skal och stjälkar. För att inte bara kasta bort detta så gör man dels sprit: Marc de Champagne (som likt Grappa görs på pressresterna) och Fine de Champagne (som likt Cognac görs genom att man destillerar vin). Dessa spritsorter är en egen värld med olika karaktärer, alkoholhalter och olika lagring men den världen lämnar vi till en annan gång.

Förutom att göra sprit så gör man också Ratafia genom att blanda en eller båda av ovanstående spritsorter med ojäst druvmust. Resultatet av detta blir en dryck med ca 18% alkohol och en söthetsgrad runt 110-140 gram socker/liter.

Karaktären på denna dryck är väldigt unik med en doft där man tydligt kan känna spritkaraktären men också en generös fruktighet av druvmusten. I munnen får man en söt, fyllig dryck där sötman verkligen minskar eldigheten från spriten. Lite som ett portvin fast helt utan strävhet.

Detta sätt att blanda druvmust och sprit gör man i andra franska områden också, exempelvis i Cognac där man gör Pineau de Charentes eller i Normandie där man gör Pommeau (blandning av grappa och äppelmust).

I champagne gör ganska många producenter Ratafia men i relativt liten mängd då nästan all försäljning sker på den lokala marknaden. Det är dock stor skillnad på Ratafia och Ratafia.

Vissa producenter gör detta mest för att ta tillvara på så mycket som möjligt av druvorna medan andra verkligen satsar på att göra det absolut bästa dom kan och tycker att denna dryck förtjänar mycket mer uppmärksamhet på egen hand än den får idag.

Ett exempel på en sådan producent ärJM Tissier vars Ratafia jag provade första gången i april -22 och direkt utsåg till den bästa jag hittills provat!

Här använder man bara Pinot Noir och blandar druvmusten med både Marc de Champagne och Fine de Champagne. Marcen man använder har lagrats på ekfat i 10 år och är en högklassig Marc i sitt eget slag. Efter att man blandat så låter man Ratafian lagras på ekfat i 6 (!!) år innan man tappar den på flaska. Fatlagringen ger den en rundhet och komplexitet som verkligen gör skillnad!

Här har man en doft man kan sitta och sniffa på i evighet med russin, aprikoser, knäck, kanel, honung, persika, kanderade apelsinskal med mycket mera.

I munnen är det en sammetslen, fyllig dryck där fruktighet, fatkaraktär och spritkaraktär möts i perfekt balans.

Vad skall man då äta till denna ljuvliga dryck?

Fransmännen själva dricker den oftast välkyld till gåslever (såklart på smörstekt frukt- och nötbröd med lite marmelad till) som förrätt. Själv tycker jag den är fantastisk som avec till en chokladpralin eller till en chokladigeller nötig dessert. Vid vårt senaste besök pratade också flera personer om att man skulle servera den till melon (honungs-, nät-eller liknande). Allra helst dela melonen på hälften, gröpa ur kärnorna och sedan hälla Ratafia i och bara äta med sked. Jag har inte testat själv än men det låter ju ljuvligt så får bli ett projekt för sommaren.

Tack vare alkohol- och sockerhalten samt lagringen på ekfat så klarar denna dryck sig öppnad i kylen minst en månad och troligtvis längre än så också. Så det är lätt att alltid ha en flaska  att bjuda på hemma.


Jag hoppas ni blir sugna på Ratafia efter att ha jobbat igenom er hela denna långa text och att ni kommer bli lika stora Ratafiafantaster som jag!

    /Viktor