A. Boatas


Cuvée Paradis 2016 Blanc de Blancs Grand Cru Brut

Land/region: Frankrike, Champagne

Årgång: 2016

Producent: Armand Boatas

Art. nr: 54946

Produkttyp: Mousserande vin

Alkoholhalt: 12,5%

Förpackning: Flaska

Pris: 572 kr

Volym: 75 cl


Efter utbildning till civilingenjör (bland annat på Chalmers i Göteborg) började Armand jobba inom bilindustrin. Hans föräldrar odlade druvor i Avize men sålde varje år alla sina druvor till storhusen som gärna köpte Chardonnay från Avize.

Armand bestämde sig för att sluta med detta och genom att låna utrustning på ett kooperativ så började han 2008 för första gången att själv göra vin av sina egna druvor.


Han hade en tydlig bild av vad det var han vill få fram och hur han skulle nå dit. För att få fram den där rena fruktigheten där inget skymmer sikten för de Côte des Blancs-typiska tonerna av gröna äpplen, citrus och mineral så valde han att vinifiera på ståltank. Han lät inte heller vinet genomgå malolaktisk jäsning utan ville bevara all dess fräschör. Gör man då en blanc de blancs från Avize utan malolaktisk jäsning så behövs ju minst 8 år innan det börjar bli drickfärdigt. Vinet uppvisar redan idag en fantastisk renhet och skärpa med en oerhört fokuserad syra och mineralitet där frukten sedan fyller upp med framförallt gröna äpplen och citrus. Helhetsintrycket är verkligen renheten och precisionen i syran, mineraliteten och fruktigheten. Ett vin som idag dricks underbart till ostron eller pilgrimsmusslor med pressad citron över men som också har ett mycket långt liv framför sig.


Vindruvorna kommer från en vingård som heter Paradis och på etiketten kan man se ett träd i vingården Armand sprang runt i under hela sin barndom och man ser också Armands pappa som tyvärr gick bort alldeles för ung.


  • Druvor: 100% Chardonnay
  • Dosage: 6 gram socker/liter.
  • Utseende: Svagt gröngult
  • Doft: medelstor doft med citrus, gröna äpplen och vit choklad.
  • Smak: Oerhört ren smak med frisk syra, mineralitet och hög smakkoncentration med en lång eftersmak.
  • Lagringspotential: 15 år
  • Helhet: En fantastisk champagne som fortfarande känns mycket ung och klarar lång lagring i källaren. Sitter idag som en smäck till ostron!