Producenter


VIN TILL MAT


Vi är en småskalig vinimportör men med ett stort hjärta som klappar för denna ädla dryck. Förutom att importera ett antal förstklassiga, mycket spännande viner, främst från Tyskland och Frankrike, håller vi även i vinprovningar, arrangerar vinresor, driver en vinklubb och delar med oss av ett och annat trevligt recept.

KONTAKT


Har du frågor, önskemål, tips eller andra spörsmål – kontakta oss direkt via brev,

e-post eller telefon.   

Email: info@vintillmat.se

Vin till Mat

Hulebo Sörgården

518 91 Sjömarken

Tel: +46707556337

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER:

FYLL I DIN E-POST & FÅ

VÅRT NYHETSBREV:

 

© Copyright. All Rights Reserved.

PRODUCENTEREn upptäcktsresa från Champagne till Pfalz


Det tar tid, kraft och energi men någon måste göra det. Att hitta den perfekta vinproducenten är en konstform i sig. Tänk dig dessa dedikerade odlare som lyckats frambringa de allra finaste druvorna, förädlat dem till de mest fantastiska vinerna och som dessutom har den goda smaken att dela med sig av sin värdefulla dryck till oss vanliga människor. DET är beundransvärt.


Vi har hittat just några såna producenter. Låt oss presentera dem.Champagne, Frankrike

Hemligheten bakom Champagne och dess storhet är kombinationen av druvor, tillverkningsmetod, klimat och jordmån. Druvorna, tillverkningsmetoden och i viss mån klimatet kan man hitta på andra platser men jordmånen i Champagne är helt unik. Den består av kalksten som bildades för 70-90 miljoner år sedan av bottenmaterialet i Parisbassängen som var ett stort innanhav. Detta bottenmaterial bestod till största del av olika små ostronliknande skaldjur.


Små rörelser i berggrunden för 12-30 miljoner år sedan gjorde att marken veckade sig vilket gjorde att landskapet idag är böljande.


Hos de bästa vingårdarna ligger kalkstenen ända upp till ytan vilket gör att vinrankornas rötter tvingas växa långt ner direkt i kalkstenen – för att hitta vatten och näring. Detta ger viner med hög syra och mineralitet, just det som är unikt för Champagne.


Kalkstenen är också ett mycket användbart byggnadsmaterial vilket gjort att man historiskt har använt kalkstenen att bland annat bygga tunnlar av. Dessa tunnlar harindirekt varit avgörande för att man ska kunna använda den tillverkningsmetod som man gör eftersom metoden kräver stora lagringsutrymmen. På så sätt har berggrunden påverkat vinet på mer än ett sätt.


Producenter, Champagne


Jean-Yves de Carlini

Detta är en småskalig champagneodlare som producerar ca 65 000 flaskor champagne per år. Producentens bas är grand cru-byn Verzenay som ligger i Montagne de Reims. Verzenay och de omkringliggande byarna är kända för sina fantastiska champagner gjorda på huvudsakligen Pinot Noir. Detta ger viner i en något fylligare stil än de flesta champagner.

Jean-Yves de Carlini grundades 1955 och drivs nu av Aude Krantz som är barnbarn till grundaren. Deras årgångschampagne är en verklig pärla och kan år efter år mäta sig med betydligt mer namnkunniga årgångschampagner.


Lepreux-Penet

Släkten Penet har en anrik tradition i Champagne. Redan under franska revolutionen köpte Basle Penet sina första vingårdar. Sedan 1929 har man hållit till i grand cru-byn Verzy som ligger i Montagne de Reims. Numera har Jean Paul Lepreux gift in sig och firman kallas sedan dess Lepreux-Penet.

Man producerar ca 80 000 flaskor årligen och gör champagne i en fyllig och fruktig stil som ändå behåller all finess och komplexitet som man vill ha i en bra champagne.


Champagne Régis Fliniaux

När vi har rest i Champagne har vårt bästa sätt att hitta okända guldkorn bland områdets otaliga producenter varit att i bra byar försöka hitta odlare som producerar champagne i liten skala. Dessa odlare har ofta tillgång till riktigt bra druvmaterial och gör tack vare det fantastiska viner men saknar budget för en större marknadsföring och är därför ofta okända utanför sin närmaste omgivning. Just en sådan odlare hittade vi i byn Aÿ nämligen Régis Fliniaux som producerar ca 8000 flaskor/år.


Régis Fliniaux är fjärde generationens Fliniaux som producerar champagne. Han lärdes upp i yrket av sin far Roland Fliniaux och har nu producerat champagne i drygt 40 år. Egentligen kunde släkten Fliniauxs champagnehistoria slutat redan i augusti 1944 när Fernand Fliniaux (Régis farfar) såg hela sin källare förstöras i en bombräd. Efter detta gav han upp att jobba med champagne men Roland köpte nya källare och vingårdar och fortsatte familjetraditionen.

Régis Fliniaux äger ca 2ha, huvudsakligen i Aÿ, och fördelningen av druvor är 70% Pinot Noir & 30% Chardonnay.

Han gör allt i produktionen, förutom plockning och pressning, själv och för hand och har därför inte möjlighet att producera mer än ca 8000 flaskor/år. Han behåller därför sina bästa druvor och säljer andra hälften till större hus i närheten.


Aÿ är en av 17 Grand Cru-klassade byar i Champagne och är känd för sina fantastiska viner gjorda på huvudsakligen Pinot Noir. På grund av att de flesta av vingårdarna i Aÿ ligger i sydsluttningar gör man här de kraftigaste och fylligaste champagnerna. I Aÿ hittar man även kända champagneproducenter såsom Bollinger, Deutz och Gosset.


Moseldalen, Tyskland

Moseldalen är i vårt tycke, tillsammans med Champagne, ett av världens bästa vindistrikt för vita viner. Dessutom är det förmodligen Europas vackraste vindistrikt.


Längs Moselflodens branta sluttningar har man sedan urminnes tider odlat vindruvor för tillverkning av vin och redan under romarriket var vinerna från Mosel vida omtalade och exporterades inom hela riket.


Här är det druvan Riesling som dominerar och som står för i stort sett all produktion av högkvalitativa viner. Egentligen är det ett lite för kallt klimat här för att man skall kunna odla vin men tack vare de branta sluttningarna, oftast mellan 30-45° lutning, är det möjligt. Både druvan Riesling och det kalla klimatet gör att man får viner med väldigt hög syra och för att möta detta avbröt man traditionellt sett jäsningen vid ca 8 % alkoholhalt för att låta en del sötma vara kvar i vinet. På detta sätt får man de halvtorra – söta viner som man fortfarande är världsberömda för. Visst gör man också mycket torra viner av Riesling i Mosel men detta kan man hitta lika bra och bättre viner i andra tyska vindistrikt. De halvtorra vinerna däremot, där finns inget som kommer i närheten av Moselklass.


De bästa vinerna från Mosel är friska som rent källvatten med en syra och sötma som hos en riktigt saftig och solmogen frukt och till detta kommer också en mineralitet som gör vinet helt komplett. Moselviner mår ofta bra av att lagras och en 10 år gammal Auslese kan vara en himmelsk upplevelse.


Man delar in de halvtorra och söta vinerna i 6 olika klasser, från minst sött till sötast och klasserna heter Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, trockenbeerenauslese, eiswein, som är på gränsen till ett dessertvin.

 

I Mosel märker man på ett oerhört tydligt sätt hur stor roll växtplatsen spelar för ett vin. Samma producent kan göra två olika viner på samma druva, exakt samma tillverkningsmetod men på grund av att druvorna kommer från två olika vingårdar som ligger några hundra meter ifrån varandra får man två helt olika viner. Detta beror dels på vilken sluttningsriktning vingårdarna har men också vilken jordmån. I Mosel är jordmånen blå eller röd skiffer.


Även skillnaden mellan årgångarna blir oerhört tydlig på grund av att Mosel är ett såpass svalt distrikt. Även en ovan vinprovare kan blint känna om ett vin kommer från 2011, 2012 eller 2013.


Producenter, Moseldalen


Kerpen

I 250 år och 8 generationer har släkten Kerpen gjort vin i Moseldalen. Deras hem är i byn Wehlen som ligger mitt i hjärtat av Moseldalen. Man förfogar över 8 hektar vingårdar i olika lägen där deras allra bästa läge är vingårdarna i Wehlener Sonnenuhr.


Producenter, Pfalz


Oliver Zeter

Historien om denna producent är historien om att följa sin dröm. Efter att ha utbildat sig till vinmakare reste Oliver Zeter under två år till Italien och Sydafrika för att jobba med att göra vin. Att göra denna typ av resa efter utbildningen är vanligt men Oliver hade till skillnad från de flesta av sina kurskamrater ingen familjeägd vinproducent att åka hem till efteråt. Han började istället att tillsammans med sin bror och far driva ett vinimportföretag när han återvände till Tyskland.

Drömmen om att göra eget vin levde dock kvar och till sist valde han att tillsammans med sin bror Christian köpa mark i Pfalz för att börja göra eget vin. Första årgången som gjordes var 2007 och man har sedan dess gjort sig kända som en riktigt bra producent, framförallt deras viner av Sauvignon Blanc har rönt stor framgång.


Björnen som pryder samtliga etiketter ritades av en lokal konstnär och skickades som vykort 1933 till Oliver och Christians farfars far.