Lanseringsdatum: 160309
Artikelnummer: 76557
Pris: 299:-
Detta är Fliniauxs standardchampagne och den står för ca hälften av hans totala produktion. För oss är detta den perfekta champagnen att välkomna gäster med. Frisk syra som matchas av en fruktighet och som i kombination med en läcker brödighet inte skulle kunna vara annat än just champagne.
Vi har fått den unika möjligheten att tillsammans med Régis utforma vinet efter våra önskemål genom att bestämma dosagen (mängden socker man tillsätter). Vi har valt att gå i rak motsatt riktning mot den rådande trenden i Champagne – med lägre och lägre dosage genom att tillsätta 11 gram socker/liter. Detta har vi gjort för att lyfta fram fruktigheten i vinet och för att göra det mer matkompatibelt. Den lilla sockermängden gör inte att vinet uppfattas som sött utan istället att det upplevs fruktigare, fylligare och något mindre syrligt samt gör det lättare att kombinera med mat genom att man inte behöver ta samma hänsyn till vinets kraftiga syra.
Druvor: 67% Pinot Noir & 33% Chardonnay. Druvorna kommer från grannbyarna Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ
Lagring: 2 år på sin jästfällning
Utseende: Svagt gulgrönt
Doft: Medelstor och fruktig med citrus, röda äpplen och nybakat bröd.
Smak: Medelfyllig med hög syra. Fruktig med citrus, röda äpplen och nybakat bröd. Mycket lång eftersmak med viss sälta i slutet.
Lagringspotential: 0-5 år
Helhet: En klassisk Aÿ-champagne i lite lättare stil med en bra balans mellan syra, frukt och fyllighet. En champagne som funkar lika bra som välkomstdrink som till förrätten.
Mat som passar: Saltade lantchips är ett lika enkelt som genialt val till detta vin. Har man lite mer tid på sig att göra maten är en Skagentoast toppad med löjrom en garanti för en fantastisk start på en bra middag.