Lanseringsdatum: 160318
Artikelnummer: 77254
Pris: 400:-
Det här är det vin som förändrade vår kärleksrelation till Champagne från en flört till ett stadigt äktenskap där kärleken växer sig starkare från dag till dag.
Vinet är tillverkat av 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay och enbart på den första druvmusten man får när man pressar druvorna (la cuvée). Samtliga druvor kommer från Grand Cru-byn Aÿ. Pinot Noir bidrar med struktur, kraft och fyllighet medan Chardonnay ger syra och fräschör. Vi har fått den unika möjligheten att tillsammans med Régis utforma vinet efter våra önskemål genom att bestämma dosagen (mängden socker man tillsätter). Vi har valt att gå rakt mot den rådande trenden i Champagne med lägre och lägre dosage genom att tillsätta 11 gram socker/liter. Detta har vi valt för att lyfta fram fruktigheten i vinet och för att göra det mer matkompatibelt. Den lilla sockermängden gör inte att vinet uppfattas som sött utan att det upplevs fruktigare, fylligare och något mindre syrligt samt gör det lättare att kombinera med mat genom att man inte behöver ta samma hänsyn till vinets kraftiga syra.
Druvor: 50% Pinot Noir & 50% Chardonnay. 100% från Grand Cru-byn Aÿ.
Lagring: 2 år på sin jästfällning
Utseende: Svagt gulgrönt
Doft: Stor och fruktig med citrus, röda äpplen och nybakat bröd.
Smak: Medelfylligt med hög syra. Mycket fruktigt med citrus, röda äpplen och brioche. Mycket lång eftersmak med viss sälta i slutet.
Lagringspotential: 0-10 år.
Helhet: En klassisk Aÿ-champagne med en bra balans mellan syra, frukt och fyllighet. En champagne som funkar lika bra som välkomstdrink som till förrätten.
Mat som passar: Saltade lantchips är ett lika enkelt som genialt val till detta vin. Vill man ha det till en förrätt är svampcroquetas eller Crêpes Prins Bertil två bra alternativ.