Jean Yves de Carlini

Vin Till Mat | info@vintillmat.se | Tel: +46 707 55 63 37 / +46 739 80 26 87

Jean Yves de Carlini Millésime 2002

Brut Grand Cru

 

Lanseringsdatum: 160301

Artikelnummer: 79041

Pris: 549:-

 

Mogen champagne! Detta är en fantastisk vinupplevelse som är helt unik – du hittar inget annat som smakar likadant.

 

Vinet har producenten låtit ligga på sin jästfällning i 10 år innan man degorgerar det och släpper det till försäljning. Tanken bakom detta är att man vill att vinet lagras under perfekta förhållanden i egen källare för att vara i perfekt mognadsfas och kondition när man släpper det till försäljning. Lägg till det att vinet är gjort med 100 % druvor från Grand Cru-byarna Verzy och Verzenay.

 

Det är ovanligt att producenten själv lagrar vinet så här länge och årgång 2002 var ovanligt bra vilket har gjort just detta vin ännu mer populärt. Att det dessutom kommer från två av Champagnes bästa byar gör trycket efter detta vin ännu större. Vi hade tur och lyckades knipa de sista 100 flaskorna som fanns kvar i källaren.

 

Druvor: 50% Chardonnay & 50% Pinot Noir. Samtliga druvor kommer från grannbyarna Verzy och Verzenay som både är Grand Cru-klassade.

 

Utseende: medeltätt halmgult

 

Doft: Mycket stor, komplex och utvecklad doft med honung, brioche, bokna äpplen, multna löv, citrus. Detta är ett vin man skulle kunna sitta och dofta på i timtal!

 

Smak: Medelfylligt med frisk syra. Perfekt balans mellan syra, frukt och mognadstoner (honung, multna löv mm).

 

Helhet: Detta är ett riktigt stort vin som på ett föredömligt sätt visar hur fantastisk champagne blir när den får mogna.

Lagringspotential: 0 – 10 år.

 

Passar till mat som: Svamptoast (men inte allför gräddig), kanske annan mat med aromer som speglar mognadsaromerna i vinet; svamp, bröd, bokna äpplen.

Fyll i namn och E-post för att bli medlem i vår vinklubb och få dryckesrecensioner, mattips, inbjudningar till provningar mm