Heribert Kerpen


Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2016

Land/region: Tyskland, Mosel

Årgång: 2017

Producent: Heribert Kerpen

Art. nr: 74486

Produkttyp: Vitt vin

Alkoholhalt: 8%

Förpackning: Flaska

Pris: 150 kr

Volym: 75 cl


2016 började knoppningen i vanlig tid men sedan följde en riktigt dålig vår med angrepp av larver, hagelstormar och mycket regn. Dessa dåliga omständigheter gjorde att blomningen blev sen och ojämn. Sedan vände lyckan och från tidigt i juli var det soligt och varmt ända fram till skörden.


Eftersom det var varmt och torrt förekom nästan ingen botrytis alls. När man skördade kunde man konstatera att vårens svårigheter hade gett en mycket mindre skörd än normalt men det man kunde skörda höll mycket hög kvalitet. Vinerna kännetecknas av fruktighet och kraft tack vare den kraftiga mognaden men med lite mindre syra än normalt. Man skulle kunna jämföra det med 2011 men i den jämförelsen är 2016 års viner betydligt lättare och friskare med högre syra.


Som vanligt är detta vin fantastiskt gott på egen hand men funkar också fint till en rad olika maträtter. Prova gärna till rätter som annars är väldigt svåra att hitta vin till, kanske räkmacka med chiliaioli eller en thaigryta med röd curry och kokosmjölk. Den sanne Moselfantasten dricker såklart också gärna en halvtorr Riesling till julbordets sill.


  • Druvor: 100% Riesling
  • Utseende: Ljust gröngul
  • Doft: Stor och fruktig med citrus, päron, persika och honungsmelon.
  • Smak: Mycket fruktig och läskande smak med viss sötma som balanseras upp på ett mycket bra sätt av den höga syran. Smak av päron, citron och honungsmelon. .
  • Lagringspotential: 0-5 år.
  • Helhet: En klassisk kabinett, det vill säga ett halvtorrt vin gjort på Riesling. Fruktigt med mycket solmogen frukt som balanseras av en hög syra. Resultatet är ett läskande vin där man efter varje svald klunk sträcker sig mot glaset efter mer.
  • Mat som passar: Detta är ett vin som passar bra till nästan all mat. Allra bäst tycker vi det är på egen hand eller till mat med lite sötma eller kryddhetta i. Funkar perfekt till en thaigryta med röd curry och kokosmjölk eller varför inte till bbq-marinerade kycklingfiléer på grillen.


VIN TILL MAT


Vi är en småskalig vinimportör men med ett stort hjärta som klappar för denna ädla dryck. Förutom att importera ett antal förstklassiga, mycket spännande viner, främst från Tyskland och Frankrike, håller vi även i vinprovningar, arrangerar vinresor, driver en vinklubb och delar med oss av ett och annat trevligt recept.

KONTAKT


Har du frågor, önskemål, tips eller andra spörsmål – kontakta oss direkt via brev,

e-post eller telefon.   

Vin till Mat

Hulebo Sörgården

518 91 Sjömarken

Email: info@vintillmat.se

Tel: +46707556337

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER:

FYLL I DIN E-POST & FÅ

VÅRT NYHETSBREV:

 
 

© Copyright. All Rights Reserved.