Benoit Munier


Coteaux Champenois Avize Grand Cru

Land/region: Frankrike, Champagne

Årgång: 2019

Producent: Benoit Munier

Art. nr: 76263

Produkttyp: Mousserande vin

Alkoholhalt: 11%

Förpackning: Flaska

Pris: 449 kr

Volym: 50 cl


Ni som följt oss ett tag känner säkert till Benoit Munier vid det här laget.

Den passionerade vinbonden i Côte des Blancs som kompromisslöst maniskt följer varje ny vision han har oavsett vad folk tycker eller hur mycket jobb det innebär. Vi är oerhört glada och priviligerade att få följa med på denna resa och introducera hans viner till Sverige.


Hans senaste projekt är att låta musten från sina allra bästa vingårdslägen få vinifieras och lagras på ekfat. Han har valt ut de bästa lägena i Cramant och Avize och tagit musten från enbart den första pressningen och lagrat vinet från Avize på två 225-litersfat och musten från Cramant på ett 500-litersfat.


Som vanligt med Benoit är det helt utan klarning, filtrering etc. Dessa viner kommer sedan tappas på flaska för en andra jäsning och bli champagne men han har också valt att släppa 130 respektive 170 50cl-flaskor av varje vin som Coteaux Champenois, det vill säga stilla vitt vin.


Så vill ni prova hur ett makalöst bra stilla vitt vin smakar innan det får genomgå den andra alkoholjäsningen på flaska så har ni chansen här. Och om ni väntar 4-5 år så kanske ni kan prova den färdiga champagnen och jämföra.

Detta är två riktigt eleganta, komplexa viner som båda två har en fint koncentrerad frisk fruktighet med mycket citrus, äpple och mineralitet men också en riktigt fin fatkaraktär. Cramanten har lite kraftigare fatkaraktär och är lite rundare medan Avizen är lite mer frukt- och mineraldriven.



  • Druvor: 100 % Chardonnay,
  • Utseende: Gröngult
  • Vinifiering: 259 dagar på 225-liters ekfat som varit använt en gång tidigare. Full malolaktisk jäsning.
  • Doft:  Stor doft med fatkaraktär samt citron, gröna äpplen och mineralitet.
  • Smak: Mycket frisk syra och tydlig fatkaraktär med en bra koncentration i den citronäppliga fruktigheten.
  • Lagringspotential: 0-10 år
  • Helhet: Ett riktigt, riktigt bra vin från en spännande odlare och en mycket rolig möjlighet att få prova hur vinet smakar innan det genomgår en andra jäsning på flaska för att bli champagne.
  • Mat som passar: Fisk och skaldjur, gärna stekt och serverat med brynt smör.



VIN TILL MAT


Vi är en småskalig vinimportör men med ett stort hjärta som klappar för denna ädla dryck. Förutom att importera ett antal förstklassiga, mycket spännande viner, främst från Tyskland och Frankrike, håller vi även i vinprovningar, arrangerar vinresor, driver en vinklubb och delar med oss av ett och annat trevligt recept.

KONTAKT


Har du frågor, önskemål, tips eller andra spörsmål – kontakta oss direkt via brev,

e-post eller telefon.   

Vin till Mat

Hulebo Sörgården

518 91 Sjömarken

Email: info@vintillmat.se

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER:

FYLL I DIN E-POST & FÅ

VÅRT NYHETSBREV:

© Copyright. All Rights Reserved.

 
 

Tel: +46707556337